Google Bookmarks Facebook Tweet This  
Baby Portaal


Kraamtijd


   
Home > Kraamtijd

Kraamtijd

Kraamzorg

Kraamzorg is hulp die je krijgt na de bevalling. De kraamverzorgende, of kraamhulp, assisteert de verloskundige en regelt de dagen er na de dagelijkse zaken bij je thuis. Hij of (meestal) zij helpt je de eerste dagen door het proces van voeden, verschonen en wassen van je baby. Maar ook nemen ze je allerhande klussen als wassen en schoonmaken uit handen.

Deze hulp duurt meestal een week en heeft naast het assisteren ook als taak om complicaties waar te nemen en te melden aan de verloskundige.

Kraambezoek

'Geboortes kosten veel energie; het is een enerverende tijd voor alle betrokkenen. De onderstaande tips zijn dan ook vooral bedoeld om iedereen de rust te gunnen die hen toekomt. Zo wordt het allemaal nog een stuk leuker, en voorkom je teleurstellingen en tegenvallers. Niet alleen qua humeur maar ook voor het welslagen van bijvoorbeeld de borstvoeding.

 1. Reserveer de eerste dag voor de naaste familie
  De eerste 24 uur zijn absoluut bestemd voor de naaste familie. Maak geen andere afspraken.

 2. Start pas op de vijfde dag met kraambezoek
  Bij borstvoeding gebeurt er de eerste vier dagen zo veel, dat het eigenlijk pas leuk is om op de vijfde dag te beginnen met het ontvangen van kraamvisite.

 3. Houd een agenda bij
  De vader kan in overleg met de moeder een agenda bijhouden. Het is aan te bevelen om je te beperken tot één koffie-afspraak ('s ochtends) en één thee-afspraak (in de namiddag). Wees duidelijk bij het maken van de afspraak ("je bent welkom van tien tot elf"). En zorg dat elk bezoek maximaal een uur duurt.

 4. Bewaak het rust-uurtje
  Offer nooit, maar dan ook nooit, het rust-uurtje voor de moeder op. Iedereen heeft dat moment van rust halverwege de dag nodig. De moeder heeft daarna weer energie om ook van het kraambezoek te genieten.

 5. Houd het rustig
  Het kraambezoek behoort te weten dat het bezoek in rust moet plaatsvinden. Niet te veel mensen tegelijk, en geen rondhollende kleine kinderen. Maak uw wensen vooraf kenbaar.

 6. Houd het kort
  Kraambezoekers hebben soms de neiging te lang te blijven zitten, vooral als ze goed verzorgd en gelaafd worden. Zorg er echter voor dat het bezoek kort duurt (maximaal een uur). Hier ligt wellicht een taak voor de vader.

 7. Houd het schoon
  Let goed op de hygiëne. Laat geen verkouden mensen bij de baby toe (waak vooral voor snotterende kinderen) en zorg dat iedereen zijn handen wast. Ook al raakt men de baby niet aan. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel. Maak daarom, als dat nodig is, uw wensen duidelijk kenbaar. Zo houdt u het ook voor uzelf aangenaam.

 8. Schakel het bezoek in voor kleine taken
  Ga na of u een beroep kunt doen op uw bezoek. Vraag gerust of ze een paar boodschappen meenemen, een ovenschotel, een salade, of een pan soep. Dat soort dingen kunnen de vader enorm ontlasten; hij is soms ontzettend moe in de eerste weken. En hij is vaak degene die de dienst overneemt als de kraamhulp naar huis gaat. Soms ook 's nachts.

 9. Creëer vrije momenten
  Soms wordt al dat bezoek te veel. Zorg ervoor dat het voor niemand een verplichting is. Maak ook eens een dag helemaal geen afspraken; dat is echt een verademing. En bedenk: onaangekondigd bezoek hoeft u niet binnen te laten als het u niet uitkomt.

 10. Volg uw eigen gevoel
  volg uw eigen gevoel, en overschat uzelf niet. Meer dan twee afspraken per dag is echt te veel. En als u helemaal geen zin heeft in bezoek, dan is dat ook goed! Afspraken kunnen uitgesteld worden, dat is algemeen aanvaard.
  De praktijk wijst uit dat vrouwen die niet voldoende tijd nemen om uit te rusten, sneller complicaties krijgen met de borstvoeding. Ook duurt het langer voor zij weer lekker in hun lijf zitten.'

Bron: Ouders Online (Henriëtte Bronsdijk). Tien gouden tips voor uw kraambezoek. Geraadpleegd op: 30 januari 2007, van: http://www.ouders.nl/xtip9803.htm

 

 

 

 

 

© 2024 Babyportaal | Baby links | Contact | Privacy Policy | Adverteren